Nadat vorige maand een einde kwam aan de maandenlange prijsdaling voor energie, veren de prijzen nu nog eens met enkele procenten op.

Zondag duikt de stroomprijs weer even onder nul. Dat betekent dat wie een dynamisch energiecontract heeft gouden zaakjes kan doen.
De elektriciteitsfactuur van een Vlaams gezin zou in 2025 gemiddeld met 82 euro kunnen stijgen door hogere nettarieven voor elektriciteit.
Energiewaakhond waarschuwt: “Dynamisch energiecontract is niet voor iedereen interessant”
Dynamische elektriciteitscontracten kunnen interessant zijn, maar vereisen voor veel uren van de dag een aanpassing van het verbruiksgedrag en vooral heel veel aandacht. Dat staat in een nieuw rapport van de federale energiewaakhond CREG.
Experts beschouwen het als een belangrijk onderdeel van onze energietoekomst, maar toch raakt energiedelen nauwelijks van de grond. In theorie zouden zowel deler als ontvanger een financieel voordeel halen uit het onderling verhandelen van overtollige stroom.
Luminus biedt sinds 1 januari een stroomtarief aan dat elk uur van de dag wijzigt, op basis van de vraag en het aanbod op de energiebeurzen. Opvallend is dat zo'n tariefformule eigenlijk al een jaar geleden tot het aanbod van de vijf grootste marktspelers moest behoren.
CREG heeft een go gegeven aan Elia, de beheerder van het hoogspanningsnet, om de nettarieven op elektriciteit te verhogen. De komende jaren zullen deze tarieven met 77 procent stijgen. En dat zullen we voelen aan onze energiefactuur.
De federale energieregulator CREG heeft de nieuwe transmissietarieven van hoogspanningsbeheerder Elia goedgekeurd. Door de forse stijging - de tarieven stijgen de volgende jaren gemiddeld met 77 procent - gaat ook de stroomfactuur van de gezinnen omhoog, met enkele euro's extra per maand.
Twee op de tien elektrische auto’s worden gekocht door particulieren, maar dat gaat snel veranderen
Eén op de vijf nieuw ingeschreven auto's is volledig elektrisch. "Tegen eind volgend jaar zal dat één op de twee zijn", verwacht Jochen De Smet van EV Belgium. Acht op de tien elektrische voertuigen die worden ingeschreven, staan op naam van een bedrijf. Maar de particuliere inhaalbeweging komt eraan.
Steeds meer gezinnen beschikken over een elektrische wagen en die tendens zal zich de komende jaren nog versnellen. Een laadpaal of -punt bij je thuis is dan goedkoper en flexibeler dan het gebruik van een openbare laadinstallatie.